Dialog za povezivanje sa korisnikom ....
Vidite javne podatke profila:
Herceg Novi
Da se povezete morate biti logovani ...
Loguj se ... ..ili se Registruj

Herceg Novi - Herceg Novi

  • Herceg Novi
  • Centar
  • Pregleda: 691
Preporuči (+)
ili
O nama
-
Naziv:
Herceg Novi
Lokacija
-
Država
Crna Gora
Grad:
Herceg Novi
Adresa:
Centar
Djelatnost
-
Grupa djelatnosti:
Djelatnost:
Opis
-

Na izuzetno značajnom i atraktivnom geografskom prostoru između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najljepših zaliva svijeta, Boku Kotorsku, smjestio se Herceg Novi.

Grad je osnovan 1382. godine, kada ga je bosanski ban, odosno kralj Tvrtko I Kotromanić utvrdio u Topaljskom zalivu, sa namjerom da on ima trgovačku, pomorsku i zanatsku ulogu, i nazvao ga Sveti Stefan.

Kao jedan od najmlađih gradova na Jadranu nazivao se i Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo... Svoje današnje ime dobio je u vrijeme vladavine Herceg Stjepana Vukčića Kosače, kada je doživio i najveći procvat i razvoj. Turci ga osvajaju 1482. godine i, sa kratkim prekidom od 1538.-1539. godine, kada su ga, na kratko, preuzeli Španci, vladaju njime blizu 200 godina, sve do 1687. godine.

Herceg-Novi je grad i tvrđava-kula. Brojna monumentalna, fortifikaciona zdanja i ostaci profane arhitekture, najbolji su svjedoci minulih vjekova.

Tvrđava Kanli Kula ( Krvava kula, Porte di terra), nastala po ponovnom zauzeću Novog (1539. godine) od strane Turaka. U svom donjem dijelu, sa zapadne strane, tvrđava je imala cisternu, koja je kasnije služila kao zatvor. Kula je sanirana poslije zemljotresa, i danas je to jedna od najljepših ljetnjih pozornica, ne samo na crnogorskom primorju, već i na cjelokupnom Jadranu. Ljetna pozornica prima preko 1500 gledalaca, i danas se na njoj održavaju kulturno umjetničke manifestacije. Tvrđava je neposredno vezana uz Gornji grad.
 
Tvrđava Forte Mare ( Forte di mare) ili morska tvrđava, sagrađena je uz samo more, na čvrstim morskim stijenama. U tvrđavi su sačuvani ostaci utvrđenja iz bosanskog perioda (grbovnik bosanskih velmoža isklesan na velikom kamenu). U samom podnožju tvrđave nalazi se izvor vode, koji su borci Svete lige (mletačke, papske i španske dpžave) 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode, i na taj način ubrzali osvajanje Novog.
Na mapi
-
Ostali podaci
-
Nudimo usluge:
Koristimo placanja:
Osoblje govori:
Radno vrijeme
-
DanOdDo
Ponedjeljak:
-
-
Utorak:
-
-
Srijeda:
-
-
Četvrtak:
-
-
Petak:
-
-
Subota:
-
-
Nedjelja:
-
-
Korisnik ne dozvoljava da Vi postavljate postove ...Ostavi komentar
Napisi nesto ...
Ucitaj jos
Komentari drugih korisnika...
Morate biti logovani da bi ostavili komentar
Odaberi sliku za profil
y
Postavi kao profil
Snimi u galeriju
Ponisti
Dodaj opcije:
Text
Image
Dodaj sliku:
Upload
Zakaci link:
Dodaj
:
:
velikidiv kad se ucita video
Dodaj video:
Upload|Iz youtuba
Original img ako je ima
Post kome:
Post kao:
Podijeli
Ponisti